czwartek, 23 lutego 2017

Zostajemy w UK - Jak Uchronić Się Przed Brexitem



Gdy Antek się urodził i wybieraliśmy się do Polski na wakacje, wybór brytyjskiego paszportu dla niego był czysto praktyczny. Był o wiele łatwiej i szybciej dostępny niż polski paszport. Wtedy, 4 lata temu, nikt nie myślał o brexicie. Wtedy nikt nawet nie przypuszczał, że coś takiego jak wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej kiedykolwiek się stanie się rzeczywistością i będą jakieś trudności przy przekraczaniu granicy. Obecnie sytuacja polskich imigrantów w UK jest zupełnie inna. Ci, którzy chcą zostać w Wielkiej Brytanii muszą zacząć myśleć o wyrobieniu odpowiednich dokumentów (EEA – Residence Card oraz Brytyjskiego Paszportu). Ci, którzy zawsze myśleli o swoim pobycie na Wyspach krótkoterminowo, będą musieli wyjechać. Obawiam się, że nie będzie nic pomiędzy.
Należę do tej pierwszej grupy, chcę zostać w UK. Ale co zrobić, gdy nie spełniam wszystkich warunków do otrzymania karty rezydenta a potem paszportu? Mam roczną przerwę w zatrudnieniu, po urlopie macierzyńskim zdecywałam się jeszcze przez rok zostać w domu z synem.
Nie jesteśmy małżeństwiem z tata Antka, czy możemy więc aplikować razem? Poza tym, tata Antka nie ma dokumentu WRS (Worker Registration Scheme) sprzed wielu lat. Czy to może nas pozbawić prawa do pozostania w UK?

Wybrałam się do prawniczki specjalizującej się prawie imigracyjnym. Musiałam dowiedzieć się co mamy robić. To nie jest czas na zgadywanie, trzeba szukać fachowej pomocy.
Moja prawniczka, zapewniła mnie że nikt nie będzie nas deportował. Ufff.
Powinniśmy oboje złożyć wniosek o kartę EEA, to pierwszy krok. Po roku od otrzymania kart możemy starać się o brytyjskie obywatelstwo i paszporty. Warunkiem otrzymania karty stałego rezydenta (EEA) jest udokumentowanie pracy i pobytu w UK przez ostatnie 5 lat. Jeśli nie pracowałam, oznacza że byłam zależna od partnera. Powinnam być załączona do jego aplikacji. To on będzie głównym wnioskodawcą, na podstawie jego zatrudnienia nasz wniosek będzie rozpatrywany. Nie musimy być małżeństwem żeby składać wniosek razem. Możemy z łatwością udowodnić, że razem mieszkamy od wielu lat, wszystkie umowy wynajmu mieszkań były na nas oboje, tak samo rachunki. Mamy też dziecko. Oczywiście powinnam też załączyć swoją historię zatrudnienia.
Pozostała kwestia braku WRS. Dokument ten był wymagany w latach 2004-2011 od wszystkich Polaków (Polska jako jedna z 8 innych nacji, która w tym czasie dołączyła do UE) jako rejestracja pracownika przez pracodawcę w Home Office. Niestety nie każdy pracodawca był solidny i dokonywał tej rejestracji. Czasem pracownicy nic nie wiedzieli o tym obowiązku i się o niego nie upominali. Przypadek taty Antka był jeszcze inny. Pracodawca nigdy go nie zarejestrował bo należał on do grupy expempt czyli wyjątków. Pracował legalnie w gdy Polska wstąpiła do Unii.
Poniżej zamieszczam listę wyjątków, kto nie musi mieć WRS. źródło Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Worker_Registration_Scheme.

Workers that were exempt from registering on the scheme included:

  • those who were self-employed,
  • those who were students,
  • those who were working legally in the UK on the 30th of April 2004 and continued in their employment,
  • those who were in continuous employment for a period of at least 12 months falling partly or wholly on or after 30 April 2004,
  • those who had left to enter on the SAWS scheme before 1 May 2004 and had started working in the UK under the SAWS scheme on or after 1 May 2004,
  • those who were providing services in the UK on behalf of an employer who is not established in the UK.
Moja prawniczka zapewniła mnie że WRS nie musi być załączony we wniosku o EEA. Urzędnicy będą sprawdzać tylko zatrudnienie przez ostatnie 5 lat, a obowiązek rejestracji WRS minął w 2011 więc ponad 5 lat temu. Jeśli wniosek zostanie odrzucony, to na pewno nie będzie to na podstawie braku WRS.
Niestety nie oznacza to że brak WRS nie jest problemem. Obawiam się, że urzędnicy mogą o niego pytać przy składaniu wniosku o paszport. Brak tego dokumentu (gdy nie należy się do grupy wyjątków) może oznaczać że zostało złamane prawo emigracyjne (niedopełniony obowiązek rejestracji), a to może być podstawą do odrzucenia aplikacji o paszport. Nie chciałabym straszyć, ale wiem, że urzędnicy szukają obecnie jakiegokolwiek powodu żeby wnioski Polaków odrzucać.


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Witam chciałabym zapytać jaki konkretnie formularz musze wypełnić jeżeli chcę otrzymać kartę rezydenta dla mnie i dla dzieci? na stronie hm jest ich tak dużo ze nie wiem który wybrać

Monika Zboinska pisze...

https://www.gov.uk/government/publications/apply-for-a-registration-certificate-or-residence-card-for-a-family-member-form-eea-fm
Ten link powinien poprowadzic prosto do formularza dla osoby pracujacej plus rodzina. Oczywiscie trzeba pewne strony dodrukowac. Nie trzeba natomiast drukowac Guadiance Notes czyli drugiego dokumentu znajdujacego sie na stronie. Dobrze jednak do niego zajrzec.