sobota, 7 czerwca 2014

Brytyjski Paszport Dla Dziecka




Sezon urlopowy rozpoczęty, należałoby więc pomyśleć o paszporcie dla maleństwa. Antek ma go już od roku. Opiszę jak go wyrobiliśmy, krok po kroku.
Było nam bez różnicy, czy nasze dziecko będzie miało polski (po rodzicach) czy brytyjski (tu się urodziło) paszport. Potrzebowaliśmy jakiegokolwiek bo wybieraliśmy się wkrótce za granicę. Po porównaniu obu procedur ubiegania się o dokument, zorientowaliśmy się że dostać brytyjski paszport dla dziecka będzie po prostu prościej i szybciej. Trzeba tylko spełnić spełnić jeden warunek:  udokumentować, że jedno z rodziców przepracowało w Wielkiej Brytanii pięć lat (przed urodzeniem dziecka). Reszta to tylko formalności.

Aby udowodnić przepracowanie lata i zapłacony podatek należy dołączyć do wniosku dokumenty P60 (roczne zestawienie zarobków wydawane przez pracodawcę). Gdyby ktoś nie mógł znaleźć P60 z pięciu ostatnich lat, można w zamian przesłać payslipy lub P45 (dokument, który dostajemy przy odejściu z pracy). W naszym przypadku to tata Antka składał wniosek i to on musiał udowodnić swoje zarobki. Nie obyło się bez problemów, jedno P60 gdzieś zaginęło i musieliśmy dodać Statement of Earnings z całego roku.

Wniosek o paszport znajdziemy na każdej poczcie. Nie jest obszerny ale ma w sobie kilka haczyków. Należy dokładnie wypełnić sekcję 4 czyli podać nazwiska, miejsce i datę urodzenia dziadków dziecka. Do sekcji 10 potrzebujemy znajomego Brytyjczyka, który zaświadczy że nas zna co najmniej dwa lata. Musi on podać swoje dane (imię, nazwisko, zawód, miejsce pracy) i złożyć podpis. W naszym przypadku zrobił to szef Antka taty. Bardzo ważne aby we wniosku podać nasz aktualny numer telefonu i adres. W razie dalszych pytań pracownik biura paszportowego będzie się z nami kontaktował pisemnie ale zdarza się że dzwoni z dodatkowymi pytaniami. My musieliśmy dosłać paszport taty.

Do wniosku dodajemy jeszcze akt urodzenia dziecka oraz opłatę czyli £46 w formie postal order (nie gotówką). Potrzebne są jeszcze cztery zdjęcia dziecka. Zakłady fotograficzne są przygotowane do fotografowania małych dzieci. Mają specjalne fotele lub robią zdjęcia niemowlakom na leżąco.
Na poczcie istnieje usługa  Check and Send (kosztuje £8.75) dzięki której pani z okienka sprawdzi i wyśle nasz wniosek. Polecam, zawsze lepiej jak ktoś wprawnym okiem spojrzy w dokument i wychwyci jakikolwiek błędy.

Dodam jeszcze ważną rzecz: ja mam polski paszport, mój syn brytyjski, mamy inne nazwiska więc dla pracowników straży granicznej jesteśmy obcymi osobami. Aby przeciwdziałać handlu dziećmi zaleca się aby podczas przekraczania granicy z dzieckiem mieć ze sobą kopię aktu urodzenia gdzie widnieją imiona i nazwiska obu rodziców. W paszporcie tego nie ma.  Gdy podróżowałam pierwszy raz, na granicy musiałam opowiedzieć na kilka pytań dotyczących mojego dziecka takich jak np. data i miejsce urodzenia. Lepiej jednak się zabezpieczyć i nie przechodzić przez tę upokarzającą procedurę pouczeń i przepytanek.



Tak wyglądał Antek gdy miał cztery miesiące. Zmienił się nie do poznania, a paszport jest ważny aż pięć lat. 


48 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Bardzo przydatny tekst. Dzieki

Anonimowy pisze...

super tekst,bardzo pomocny:)mam pytanie skąd mam wziasc statement of earning od pracodawcy czy revenue?

Monika Zboinska pisze...

Od pracodawcy. HR powinno to wydac.

Anonimowy pisze...

mam jeszcze jedno pytanie:)pracodawca napisal na na pismie ze tam pracuje i moj nr pracownika nic konkretnego i stwierdzil ze to statement of earning:/jak powinien wygladac ten dokument ?

Monika Zboinska pisze...

To jest wykaz zarobkow z okreslonego okresu czasu.

aga pisze...

dziekuje za podpowiedz ,zeby zabrac birth certificate .moja corka tez ma inne nazwisko w paszporcie niz ja i moj maz i wlasnie sie martwilam jak rozwiazc ten problem.

Ela Partyka pisze...

hej, nie moge nigdzie znalezc informacji co do section 5 aplikacji, gdzie pytaja o 'certificate of registration or naturalisation'. Czy potrzebuje taki dokument dla dziecka?

marta misia pisze...

Mam pytanie. Trzeba być małżeństwem by ubiegać się o taki paszport dla dziecka ?

Monika Zboinska pisze...

Nie trzeba byc malzenstwem.

marta misia pisze...

Dzieki wielkie !
A czy potrzebny jest paszport obu rodziców ?

Monika Zboinska pisze...

Nie, potrzebny jest paszport rodzica, ktory wypełnia formularz i przedstawia udokumenowane zarobki z 5 lat. Ja swojego paszportu nie wysyłałam. Wszystko było na tate Antka, ktory mieszka w UK dużo dłużej.

Monika Zboinska pisze...

Odnśnie Certificate of Registration or Naturalisation to pamiętam, że też miałam z tym kłopot. Ostatecznie nic z tym nie zrobiłam, żadnego cetyfikatu nie mielismy i nie dodaliśmy.

Mateusz Szewczyk pisze...

Witam serdecznie mam pytanie czy jesli nie posiadam 5 p60 czy wystarczy w szupelnosci statement of earning? i jesli chodzi o potwierdzenie tozsamosci dziecka wystarczylby moj manager pelni funkcje assembly manager? prosze o podpowiedzi z gory dziekuje

Monika Zboinska pisze...

Witam, nie chcialabym uchodzic za expertke od paszportow ale wydaje mi sie ze statement of earning zupelnie wystarczy, a podpis managera tez bedzei ok. Pod tym linkiem znajdzie Pan wykaz zawodow uznawanych przy sklaniu podpisu do paszportu https://www.gov.uk/countersigning-passport-applications/accepted-occupations-for-countersignatories. W razie watpliwosci prosze dzwonic do Home Office do wydzialu paszportow, oni wszystko wyjasnia.

Klusia pisze...

Witam,mam problem z WRS. Moj maź złożył wniosek o paszport,jednak dzis odesłano nam wszystkie dokumenty z racji tego,że moj maz zaczynajac prace w 2008 roku wystąpił o WRS jednak pół roku pózniej zmienił prace i nie wiedział o tym,że musi wystąpić o nowe WRS w związku ze zmiana pracy. W 2011 roku zniesiono obowiązek rejestracji WRS i mimo tego ze mija juz 5 lat oni ubiegają sie o ten papier(którego nie mamy). Dzis przyszedł list,że z racji braku tego dokumentu który został zniesiony wniosek o paszport jest odrzucony,a ten jeden WRS jest nieważny.

Monika Zboinska pisze...

To brzmi naprawde nieciekawie. Slyszalam juz o wielu naprawde glupich powodach odrzucenia podania o paszport i nic mnie nie dziwi. Az boje sie myslec co bedzie jak Wielka Brytanie wyjdzie z EU.

Anonimowy pisze...

Akurat zabieramy sie za wypelnianie aplikacji, mielismy troszke watpliwosci ale zostaly rozwiane po przeczytaniu Waszego tekstu. Dziekujemy.

Anonim pisze...

2 zdjęcia nie 4

Dominika Dudys pisze...

Jeśli dziecko urodziło się w 2012, rodzice przyjechali w 2008, teraz chcą składać o pierwszy paszport dla dziecka to czy go dostaną?

Unknown pisze...

Nie dostana bo jedno z rodzicow musi pracowac w uk przez okres 5 lat przed urodzeniem dziecka

Ka Mu pisze...

A czy dodawaliscie ten WRS, bo nic o nic nie napisalas?

Monika Zboinska pisze...

Nie, nie dodawalismy.WRS był potrzebny mi teraz gdy wysyłałam formularz o EEA card czyli kartę rezydenta. To pierwszy krok by dostać brtyjski paszport. Dla mnie czyli osoby dorosłej nie urodzonej UK.

Ka Mu pisze...

Dzieki za odpowiedz. Moze teraz napisz cos o EEA, bo fajnie sie Ciebie czyta ;-)

Monika Zboinska pisze...

Na pewno napisze. Najpierw jednak musze te karte dostac. Nie chce dawac rad jak starac sie o rezydenture, a potem jej nie dostac. Czekam wiec z niecerpliwoscia na wynik. Niestety to troche trwa (6 miesiecy minimum).

Ka Mu pisze...

No tak masz racje. Ciekawi mnie dlaczego trzeba dolaczyc WRS skoro przestalo istniec 30.04.2011, wiec jesli teraz starasz sie o rezydenture to nie powinno byc w ogole wymagane...

Monika Zboinska pisze...

Wlasnie tego probuje sie dowiedzec. Powinni zmienic pytania w formularzu bo WRS obowiazywalo ponad 5 lat temu, a my mamy udokumentowac nasz pobyt przez ostatnich 5 lat.

Anonimowy pisze...

dlatego bo chca sprawdzic czy podczas pobytu w tym terminie nie zlamane zosyalo prawo emigracyjne. kazdy kto przyjechal do pracy mial obowiazek tejestracji 2011 kazdej zmiany pracy przez pierwszy rok pobytu. jesli tego nie dokonano zlamane zostalo prawo emigracyjne a to jest surowo traktowane. tacy ludzie jesli chca wystapic o rezydenta stalego albo paszport dla dziecka musza poczekac 5 lat od 2011 czyli dopiero okolo 2017 starac sie i udokumentowac okres 5 lat pomiedzy 2011-2016 no i dziecko musi sie urodzic 5 lat po tym magicznym 2011 w innym przypadku jedynie przez forme MN1 mozna naturalizowac dziecko

Monika Zboinska pisze...

Dziekuje za ten komentarz. To wiele wyjasnia.

Anonimowy pisze...

Witam serdecznie, znalazlam Twoj wspis Moniko pare dni temu...wlasnie bedziemy sie starac o paszport dla naszej trzymiesiecznej corki. Na paru innych polskich stronach internetowych widnieje informacja ze nsalezy rowniez dolaczyc zgode pisemna na wydanie paszportu dla dziecka obojga rodzicow. Odnosnie tego mam pytanie, czy musieliscie taka zgode dolaczyc i jak ona wygladala?
Z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam
Karolina

Monika Zboinska pisze...

O ile pamietam (a skladalm te aplikacjie dawno temu) to na formularzu jest miejsce na podpis dla obojga rodzicow.

Anonimowy pisze...

Witam mogę prosić o adres @ mam kilka pytan��

Anonimowy pisze...

Witam, bardzo cenne uwagi właśnie jesteśmy w trakcie wypełniania i kompletowania dokumentów. Mam pare pytań ...Jak powinna wyglądać zgoda rodziców o wydanie paszportu co tam napisać?? czy na zdjęciu podpisuje syna ? jeżeli chodzi o płatność wystarczy cze wypełnię druk przelewu zamieszczony z tylu broszury i oni sami pobiorą pieniądze ??

Anonimowy pisze...

Witam
Aplikuje wlasnie o 2 paszport brytyjski dla syna bo 1y traci waznosc w Lipcu. Chcialam tylko zaznaczyc ze WRS jest konieczny jesli chcemy otrzymac paszport. Dowiedzialam sie ze Home Office odbiera obywatelstwa dzieciom ktore teraz ubiegaja sie o przedluzenie paszportu . Podczas odnawiania paszportów dzieci imigrantów z Europy Środkowo-Wschodniej wykryto, że w archiwach brakuje wymaganych dokumentów, które były konieczne do... wydania tych paszportów.

Sprawa dotyczy 100 podobnych przypadków, ale może się okazać, że liczba ta znacząco wzrośnie. W czym rzecz? Otóż rzecz dotyczy dzieci z rodzin czeskich i polskich, a więc państw przyjętych w poczet Unii w 2004 roku. Od 2009 roku ich rodzice mogli się starać w ich imieniu o paszport poświadczający ich brytyjskie obywatelstwo, jeśli ich rodzice przepracowali na Wyspach przynajmniej pięć lat.

W tym celu konieczne było przedłożenie Workers Registration Scheme lub innego dokumentu zaświadczającego o tym, WRS nie jest wymagany, ze względu na przykład na samozatrudnienie lub studiowanie. Jak się okazało urzędnicy Ministerstwa Spraw Wewnętrznych czasami o dokumenty poświadczające zatrudnienie prosili, a czasami nie. Ich niedbalstwo wyszło na jaw dopiero teraz, gdy po pięciu latach ci sami rodzice zgłosili się, aby odnowić paszporty swoich pociech. Jesli tego dokumentu nie wymagano np. 5 lat temu to przy odnewieniu paszportu beda tego wymagac.

Monika Zboinska pisze...

Brzmi to naprawde niepokojaco. Nie powinno sie zabierac paszportow pod zadnym pozorem, a juz na pewno nie z tak blahego powodu jak brak jednego dokumentu.
W formularzu nie ma nic o wymogu dostarczenia WRS i juz dlatego nie powinno sie go wymagac.

Monika Zboinska pisze...

O WRS i karcie EEA pisze wiecej tu: http://www.antekathome.co.uk/2017/02/zostajemy-w-uk-jak-uchronic-sie-przed.html

Unknown pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Ola pisze...

Dzięki za temat ktory jest swietny.
Ja mam problem bo nie mam pojecia kto moze byc osobą trzecia do potwierdzenia?
A panstwo jak rozwiazali ten problem?
A gory dziekuję za odpowiedz.

Anonimowy pisze...

Witam. Mam pytanie odnosnie paszportu. Moj syn ma passport UK. W maju bedzie drugi syn. Od trzech lat pracuje 24h tygodniowo, wiec nie place podatku. Pracuje 10 lat ...wczsniej full time. Czy mam szanse na passport?

Anonimowy pisze...

Prosze mi napisz, po 5 latach trzeba przedlyzyc paszport. Jak to wyglada?

Unknown pisze...

Witam. Mam pytanie odnosnie statement of earnings... wydaje go pracodawca? Czyli jesli.pojde do szefa i poprosze go.o.to wyda on mi go bez problemu?

Anonimowy pisze...

Mozesz zadzwonic do Revenue i przysla CI do domu. Ja czekalam trzy dni. 0300 200 3319 dzis przyszlo Pozdrawiam

Daga Daga pisze...

Witam, przyjechałam do UK w maju 2007, ale zarejestrowałam się na WRS dopiero w listopadzie 2009. Ówczesny pracodawca wcześniej ode mnie tego nie wymagał i dopiero przed zniesieniem rejestracji zarządał złożenia tego wniosku. Mimo tego przez cały wcześniejszy okres płaciłam podatek dochodowy i wszystkie składki.

Moje pytanie brzmi, czy w tej sytuacji ten okres 5 lat muszę liczyć od rejestracji czy moge od momentu rozpoczęcia pracy w UK.

Jeśli czas liczyłabym od rozpoczęcia pracy w UK, czyli 2007, rozumiem, że mogłabym po prostu złożyć wniosek o brytyjski paszport?

Jeśli od złożenia wniosku - te 5 lat minęło mi w listopadzie 2014, a córka urodziła się w lipcu 2014. Czy oznaczałoby to, że nie przysługuje jej brytyjskie obywatelstwo, czy może że muszę złożyć wcześniej aplikację o rejestrację córki jako obywatela Brytyjskiego?

Wiem, wiele pytań, ale właśnie się za to zabrałam i chcę wiedzieć, czy w tej sytuacji to jej tato bedzie musial złożyć wniosek, żeby uniknąć tych wszystkich komplikacji

Wioleta Kulik pisze...

Witam mam pytanie składałm dokumety na paszport dla mojej córki I po 2tyg otrzymalam list ze nie akceptują trzeciej osoby dodam ze to lekarz potwierdzal ponieważ osoba skladaja nie moze byc pacjentem ani klientem w takim razie kto moze potwierdzic bo ?

Anonimowy pisze...

moja osoba trzecia byl menager z mojej fabryki. Tezmialam ogromny problem, bo nie kazdy ma dobrego znajomego lekarza, pracownika poczty itp...se wymyslili wymogi :O

Anonimowy pisze...

hej dziewczyny...jak dlugo czekalyscie na pierwszy brytyjski paszport dla dziecka po wyslaniu aplikacji ?

Unknown pisze...

Witam mam nadzieję że jeszcze ktoś tu zagląda i odpowie mi na pytanie .Mam wyrobione stałom rezydentura i posiadam tą legitymację wystarczy to wysłać czy tak czy inaczej muszę dodać p60 sprzed 5 lat wyrobiłem trzy miesiące przed narodzeniem dziecka jakos w styczniu i drugie pytanie czy musze dolonczyc akt slubu i czy musi byc przetlumaczony na angielski

Wojciech Raciborski pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Unknown pisze...

Sekcja 4 dotyczy rodziców, a nie dziadków!!! Proszę czytać ze zrozumieniem ;)